Luk reklame

Her er "ikke emnerelevant snak" mere end velkommen. Tal om løst og fast med dine rengøringsbeslægtede kolleger.
0 Besvarelser

Rengøring uden arme og ben

Indlægaf admin » 27 jan 2014, 21:46

Billede
Billede
Denne artikel er bragt som klumme på Food-supply.dk

Én af de helt store økonomiske poster ved rengøring, er omkostningerne til personalet, eller populært sagt prisen på arme og ben. Derfor ønsker mange virksomheder, at optimere på forbruget af personaleresurser, når de skal have budgetterne til at nå sammen. Det er forståeligt, men ikke altid fornuftigt. Det ved virksomhedernes ledelse godt, især når man bevæger sig i de hygiejneopmærksomme brancher som fødevareindustrien, pharma-industrien, sundhedssektoren og hotel- og restaurationsbranchen, som alle har en helt naturlig interesse i, at hygiejnen er sat i højsædet. Hvis man tænker sig nøje om, kan det dog lade sig gøre, at skære en del af armene og benene væk, så der enten kan frigives nogle økonomiske resurser eller personale kan allokeres til andre opgaver, som måske stadig har behov for rigtige arme og ben.

Automatisering af rengøring

Selve rengøringsdelen af rengøringsopgaven, som desuden oftest består af en desinfektionsdel, er ikke altid så enkel, at automatisere. Der skal i de fleste tilfælde være arme og ben, samt ikke mindst et hoved til, at sikre at opgaven udføres ordentligt.

Undtagelsen er måske CIP (Clean-In-Place) rengøring, som i forvejen er en mere eller mindre automatiseret proces. CIP rengøring er kun muligt, der hvor produktionsapparatet består af lukkede rørsystemer, som kan gennemskylles med vand og kemikalier. Men det er næsten umuligt, at forestille sig en lignende praksis i åbne produktionsmiljøer, for hvordan skulle det næsten kunne konstrueres?

Et lille skridt på vejen dertil, er indførelsen af robotstøvsugere, -gulvvaskemaskiner og hvilket isenkram som efterhånden fås, som kan udføre opgaverne efter programmering. Man kommer bare ikke langt med støvsugning og gulvvask i en fødevareindustri! Bevares, det kan da i administration og gangarealer, lade sig gøre, men den store rengøringsopgave foreligger stadig i produktionen, hvor det ikke umiddelbart kan lade sig gøre.

I produktionsområder kan man dog med fordel vælge, at anvende kemikalieløsninger, som på den ene eller den anden måde reducerer behovet for arme og ben. Der findes fx forskyllemidler, som påføres området før første skylning som medvirker til, at man efterfølgende bruger mindre energi på selve rengøringsdelen. Man kan også anvende kombinationssæber, som tager et trin ud af rengøringsprocessen, i og med at man både har rengøring og desinfektion i samme trin.

Automatisering af desinfektion

Det forholder sig helt anderledes med mulighederne for automatisering, når man snakker om desinfektion. Her findes der et utal af innovative metoder, som gør arbejdet mere eller mindre automatisk. Man kan fx se på den danske producent Jimco A/S, der har udviklet er fuldautomatisk desinfektionssystem, som er baseret på UV-C og ozon teknologi. Med denne installation består desinfektion af det dækkede område, ganske enkelt af et tryk på en knap, hvorefter systemet selv desinficerer lokalet i løbet af få timer. Man kan ikke opholde sig i lokalet imens desinfektionen foregår, men i de fleste produktioner er der alligevel produktionsstop i løbet af hvert døgn, så dette udgør ikke nogen egentlig ulempe.

Man kan også vælge, at installere kontinuerlig desinfektion af luften, igen med UV-C lys som udgangspunkt, men hvor der ikke produceres ozon, men der imod er desinfektionen baseret på ionisering. Der findes forskellige modeller og størrelser af UV-C lys til formålet, så en løsning kan skaleres til den enkelte virksomheds behov. Denne løsning fjerner måske ikke så meget arme og ben, da overflader og udstyr stadig skal desinficeres ved rengøring, men det begrænser i høj grad den mikrobiologiske belastning i produktionstiden.

Det samme gør sig gældende for eksempelvis de antibakterielle måtter fra Dycem, som for tiden vinder stor udbredelse, både inden for fødevareindustrien og i sundhedssektoren. Med sådanne måtter, som fungerer ved hjælp af bl.a. sølv-ioner, kan man reducere belastningen fra både snavs og mikrobiologi, uden at man skal foretage sig noget som helst. Disse måtter fås som enten fastmonterede eller flytbare og kan desuden fås i versioner som tåler høj belastning, fx truckkørsel etc.

En rigtig god metode, til at fjerne arme og ben i desinfektionsdelen, er røgdesinfektion. Med denne metode opnår man, foruden at de kun tager kort tid at aktivere ”røgbomberne”, den store fordel at røgen kommer ind alle steder, også der hvor man normalt ikke desinficerer, eksempelvis i ventilationsanlæg, højt under lofter og i alle revner og sprækker, som man hurtigt kan misse ved manuel desinficering.

Bragt i samarbejde med Hygiejnefokus.dk
Billede
Brugeravatar

admin
Site Admin
 
Indlæg: 2240
Tilmeldt: 02 maj 2012, 11:39
Geografisk sted: Odense
Firma: Cleco


cleco samarbejder med:

cron